Communication

Ballina Kontaktet Online Music MP3 Music Shembuj Komunikimi Java Programming Dictionary Free SMS Baby Names Guest Book

 

 

Komunikimi eshte transferim (shkembim) i informatave ndermjet personave (gjithehere jane derguesi dhe marresi i informatave).

Komunikimi eshte transferim (shkembim) i informatave ndermjet personave (gjithehere jane derguesi dhe marresi i informatave). Ne komunikojme me te tjeret me qellim qe te kembejm: Informacione Bartjen e pervojave Shprehjen e mendimeve Shprehjen e ndjenjave Emocioneve Deshirave Botekuptimeve tona Nevojave Per socializim me te tjeret. FORMAT E KOMUNIKIMIT (Si komunikojm me te tjeret?) Direkt Indirekt Verbal Joverbal Me letra, rekomandime, memo Me mjete audiovizuele Telefon Computer / internet TV Radio KOMUNIKIMI JOVERBAL Shprehja e fytyres (Pasqyre e emocioneve) Buzeqeshja (qelesi I suksesit ne komunikim) Gjuha e trupit (Body Language) Kontakti me sy Paraqitja ( veshja, qendrimi) “Njerezit te presin ne baze te garderobes, ndersa te percjellin ne baze te diturise“ Fjale e urte Turke. Simbolet Emblemat HAPSIRA PERSONALE Distanca personale Distanca intime 0 deri 0.45 cm. Distanca personale 45cm deri 1.2 m Distanca sociale 1.2 m deri 3,6 m Distanca publike > 3.6 m Distanca personale - Aspekti kulturor Distanca personale dhe dallimet gjinore Distanca personale e posites PROCESI I KOMUNIKIMIT PERPARESIT DHE MANGESIT Faza e kodimit Faza e dekodimit Transmetimi i mesazhit Perceptimi i mesazhit Interpretimi i mesazhit Vleresimi I mesazhit Dhenia e pergjigjes Formulimi i mesazhit Komunikimi Direkt / verbal Anet positive (+) Anet negative (-) 1.Eshte I mundshem reagimi I te dy aneve 1.Lehte mund te harrohet permbajtja 2.Paqartesit dhe keqkuptimet mund te sqaro- 2. Me vone, nuk mund ta dokumento- hen shume shpejt. ni ate qe e keni thene. 3.Kur komunikoni ju mund te zhvilloni ide te 3. Mund te manipuloni por edhe te reja. jeni te manipuluar. 4. komunikimi eshte I dobishem per nje mirekuptim te dyanshem, 5. komunikimi krijon kontakte ndernjerezore. Komunikimi me shkrim Anet positive (+) Anet negative (-) 1.Ju mund te gjeni me shume informacione 1. Eshte komunikim I njeanshem ne nje tekst te shkruar se san e ate verbal 2. Mund te marre me shume kohe 2.Ju mund ta lexoni tekstin disa here dhe mund per te pyetur per paqartesit. ta mbani mend me mire, 3. Shpenzimi I kohes 3.Mund ta kontrolloni permbajtjen disa here, 4. Nese ka keqkuptime, ju mund ti 4.Permbajta eshte e shprehur me qarte, dini ato vetem me vone ose kurre 5.Ju keni “nje leter ne dore” si fakt per te 5. Ju nuk mund ti respektoni interesa deshmuar diCka, te veCanta, 6.Gjerat e shkruara kane nje peshe me te 6. Teksti ka diCka perfundimtare madhe, 7.Ju mund te shperndani te njejtin tekst ne me shume persona. DEGJIMI AKTIV Degjoni me kujdes Kontakti me sy dhe te folurit e trupit Shprehje te empatise si “ ehe, mmm, po kuptoj” Nxiteni biseden metej “Me thuaj edhe me“ “A ka edhe me te me thuash per kete“ Bejani me dije se e kuptoni Vere veten ne posite te tij/saj “ kjo nuk eshte diCka e mire “ Provoni ndjenjat “ tingellon sikur vertet je hidheruar, piklluar, shqetesuar per kete“ Behuni kureshtar Pyetje te hapura, pa tinglluar paragjykuese ( mos u pergjigj me PO ose JO) Ritregoni faktet dhe ndjenjat Parafrazoni Ritrego me mirkuptim (jo si papoagall) SI TA PERGATISIM KOMUNIKIMIN Para nje takimi ju duhet te beni disa pergatitje Mendoni per: Temen qe do te diskutohet Pjesmarresit Organizaten Qellimin e komunikimit Pervojat e pjesmarresve Kohes Vendit Njoftojeni partnerin per kohen vendin dhe temen e bisedes Gjate takimit kushtoni rendesi Paraqitjes Veshja, Buzeqeshja Serioziteti Kohes Vendit Rrethanave Merrni me vete materialet lidhur me temen Duroni gjate bisedes, mos e nderpritni partnerin Trego fakte Ne fund mundohu te lesh dere hapur per komunikim te metejshem KENI PARASYSH KETO FAKTOR Vemendja Informimi Marresi Materialet Koha Marrveshjet Vendi Pengesat VESHTIRESIT NE KOMUNIKIM Faktoret e jashtem Vendi Drita Koha Kushtet Zhurma Faktoret e brendshem Paragjykimet Thashethemet Emocionet Pervoja Mos komunikoni nga pozita prapa tavolines Mos e kthe shpinden nga bashkebiseduesi Mos fol per ato qe nuk I di KOMUNIKIMI I SUKSESHEM Mundohuni qe ti kuptoni te tjeret dhe te mos akuzoni Jepni lavdrata Krijoni hapsire per opinione Pershendetjet Tregoni interesim per te tjeret Buzeqeshni Perdoreni emrin e bashkebiseduesit Bisedoni per temat qe tjereve ju interesojne Respektoni biseden e tjetrit Nese beni gabim pranoje ate Biseda jashte punes dhe raporti informal Pyetni ate qe nuk eshte turp Shmangia e gabimeve Mos jepni urdhera por jepni sugjerime Shmangu nga konflikti Largojuni CINIZMIT Kritikat Mos lejoni qe kritika te bartet te nje person I trete Mos kritikoni ndonje person para tjereve Mos refuzoni kontaktet me njerez Mos kritiko ne menyre indirekte Mos e nxitni nje person qe te kritikoj veteveten para tjereve. Harro te sharat Mos e gjykoni marresin (pranojeni ashtu siq eshte)